lauantai 10. tammikuuta 2015

Kalastuksenvalvojia vesillä ja tuulta paossa taas kerran Röölässä.

Yöksi on luvassa kunnon myräkkää, Viettin kalakuorma Laupusiin ja luvatun kovan kaakkoistuulen takia lähdettiin Röölän suojaisaan satamaan. Röölä on oikein hyvä suojasatama, mutta siitä on tullutkin meille nyt ongelma. Olen aikaisemmin maininnut Huovarille saadusta vuoden alusta käyttöön otetusta sähköisestä päiväkirjasta millä raportoidaan meidän kalastuksen tietoja valvontaviranomaiselle. Ohjelma ei tunne Röölää eikä saaristokalastuksen aikaista kotisatamaamme Merimaskun Särkänsalmea. Emme siis voi tulla  emmekä lähteä näistä satamista lähettäen vaadittuja ilmoituksia.

Ongelmien takia olemmekin käyttäneet vanhaa painettua paperipäiväkirjaa ja raportoineet saaliimme ja tietomme sen avulla. Paikallisviranomainen on oikein ohjeistanut meitä niin tekemään, kunnes ohjelman ongelmat ratkeavat.

Tänään vartiolaiva Tursas oli täällä Saaristossa kansainvälisellä valvontamatkalla suomalaisten ja ruotsalaisten kalastuksen valvojien kanssa. Linkki Tursaksen tietoihin

Valvojat mittaavat troolin perän silmäkokoa. Ei ollut liian tiheä.
 Kaikki paperit, lisenssit, luvat, katsastustodistukset ja miehistökin olivat kunnossa. Nuhteita tuli siitä, että sähköinen päiväkirja ei ollut käytössä. Koetin selittää, että se ei toimi. Ei auttanut, pitää käyttää vaikka ei saada sinne meidän käyttämiä satamia ilmoitetuksikaan. Hymyssä suin siinä kuitenkin erottiin, nyt vain odotetaan mitä seuraavaksi.

Ei taida olla nämä EU-järjestelmät ihan ajan tasalla ja lienevät tarkoitettu muunlaisiin olosuhteisiin, valtamerien rannoille. Täällä on totuttu yöpymään vapaissa yhteysaluslaitureissa ja vaikka missä ja yhtäkkiä onkin vain muutama hassu luvallinen satama mihin voisi mennä. Luulisi tuohon jonkinlaisen ratkaisun löytyvän. Kuulemma parannusta on tiedossa ohjelman uusien päivitysten myötä.

Uusia päiivityksiä odotellessa koitetaan pärjätä näillä eväillä mitä on. Aluksen turvallisuudesta huolehtiminen on merilain mukaan aina kaikessa etusijalla, eikä varmasti jäädä Laupusiin odottamaan milloin köydet katkeavat ja paatti ajautuu rantaan, vaikka olisi kuinka EU hyväksytty satama.

Laupusista Röölään ajettaessa näimme valtavan isokoskeloparven Velkuan Palvanmutkassa. Se on tuo musta viiva meressä. En ole moista ennen nähnyt ja aika myöhäistäkin on muuttolinnulle, vai onko? Valitettavasti täytyy todeta jälleen kerran, että kännykän kamera ei ole lintukuvaukseen sopiva väline. Uskokaa nyt kuitenkin, luulisin isokoskelon tuntevani.
Röölään tultua Bärbelin turussa ja Raisiossa asuva miehistö oli päässyt käymään kotona pyykillä. Kippari kävi viemässä Transun Laupusiin Merimaskusta. Matkalla alkoi aikamoinen lumipyry ja paatille palattua on täkille satanut jo yli viisi senttiä lunta.

4 kommenttia:

 1. kävittekö vain tarkastija varten vetämään noin lyhyen vedon ??
  kyselee Rantamäen isäntä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kyllä se luvattu kova kaakkotuuli piti varovaisena. piti keretä pois laupusista ennen tuulen vomistumista

   Poista
 2. joo ja viehän kakotuuli kalatkin kattilasta !!

  VastaaPoista