keskiviikko 19. elokuuta 2015

Tuulta, töitä ja yhteysongelmia.

Kova itätuuli pysyy voimissaan. Viimeisen ennusteen mukaan tuuli moinaisi ensi yön aikana. Vaikka sää on ollut aurinkoinen emme ole pääneet lasikuitutöihin kunnolla käsiksi. Eilen ei meinattu pysyä telineillä tuuulen oikein riepotellessa. Kaiken kukkuraksi ilmassa on koko ajan hienoa merivesisumua aaltojen pärskiessä muutaman kymmenen metrin päässä jyrkkään aallonmurtajaan. Kaikki on kosteana kuin sateella. Jonkinlaiseen alkuun sentään päästiin aamulla hivenen tyynemmässä säässä. Iltapäivällä se friskasikin taas oikein kunnolla.

Tuollainen metrin pätkä jäi viime vuonna keulatievistä kuiduttamatta. Laiskuus, tyhmyys, nuukuus vai mikä. No vettähän sieltä on tihkunut keularuumaan aina kun keula on ollut syvemmällä. Ei paljoa mutta harmittavasti. Korjataan nyt sekin, kun kerran täällä ollaan.
Suomi nousuun

Kyllä nämä nettiyhteydet, sähköiset kalastuspäiväkirjat ja muut vehkeet ovat sitten mainioita. Niillä on selvästi kansantaloutta piristävä vaikutus ja ne tosiaan työllistäväkin oikein rattoisasti. Työllistävät siis silloin, kun yhteydet ei pelaa niinkuin pitäisi.

Otettiin joskus loppuvuodesta käyttöön sellainen kalastusvalvonnan sähköinen kalastuspäiväkirja. Toimiakseen kunnolla se vaatii 4G yhteyden. Arvatkaas onkos sellaista merellä kun ei ole edes 3G:tä eikä aina edes 2G:tä. Ensin hermostuttiin koko ohjelmaan ihan totaalisesti. Mikään siinä ei toiminut. Alettiin sitten tekemään yhteistyötä ohjelmiston kehittäjien kanssa, niinkuin monet muutkin kollegat. Tähän mennessä yhteys- ja ohjelmavikoja on puitu tekstiviesteillä ja sähköposteilla reilusti yli sata kertaa. Puhelimessakin on puhuttu tuntikausia. Yhden päiväkirjaohjelmiston mukana tulleen tietokoneen kovalevy on poksahtanut jne jne.

Pelkkä mokkula ei enää riittänyt yhteyksien takaamiseksi. Hankittiin kunollinen reititin ja sen mukana wifi paatin muille laitteille. Kas kummaa, meni vaan huonommaksi. Nykyajan laitteet eivät enää tunnista 2G verkkoa oikeastaan ensinkään ja Saaristomerelläkin ollaan aika suuri osa ajasta sen armoilla. Yhteyden hävittyä mokoma reititin ei enää löytänyt muitakaan verkkoja ennen useita käynnistyksiä. Vaihtoon koko härveli. Kokeiltiin toista operaattoriakin, joka myi hyvää kattavuutta ja nopeutta edullisesti. Sama vika: oli vain 3G ja 4G mikä tarkoitti suuria jatkuvia yhteyden katkeamisia. Halusin purkaa sopimuksen ja se onnistuikin. Tekninen tuki totesi, että 74 prosenttia liittymän aukioloajasta se oli ilman toimivaa yhteyttä nettiin.

Hommattiin kahdella isolla ukoisella antennilla varustettu uusi reititin. Siinäkin ongelmana pelkkä 3G ja 4G yhteys. Antennien ansiosta yhteydet pelasivatkin hyvin koko kevään.

Reititin nököttää tuossa keskellä GPS vastaanottimen ja Sailorin GMDSS puhelimen välissä.
Reitin siis pelasi oikein hyvin ja käytössä on ollut telia soneran liittymä, jossa samat hinnat pohjoismaissa. Tultiin tänne Ruotsinmaalle. Gotlannin ja Öölannin kuuluvuusalueet selvitiin hienosti Saattin postauskin mainiosti Kalmarista. Sen jälkeen, kun yhteys katkesi Hanön lahdella sitä ei ole saatu toimimaan. Ei sitten millään. On jonotettu Soneran asiakspalvelussa. On istuttu useampi tunti laitetoimittajan kanssa puhelimessa kokeilemassa erilaisia versioita. Paatin tietokone saa yhteyden nettiin iPhonen kautta, Telian prepaid mokkulalla, mutta ei sillä hienolla reitittimellä vaikka kentät ja singnaalit ovat mitä parhaimmat.

Nykytekniikalla on siis merkittävä työllistävä vaikutus. Tosin mitään hyötyä mokomasta työllistymisestä ei ole kenellekkään, paitsi että Suomen kansantuote kasvaa kohisten.

Tämä ja edellinen postaus on tehty vanhalla läppärillä ja saadaan käyttää toistaiseksi telakan wifiä.

3 kommenttia:

 1. hejsan, meillä on myös sonetan sim kortti balttia ja pohjoismaat. reititinon hyavein purkki jossa ulkoiset antennit ( viikset ja sisäine wifi ) toimi kyllä ihan hyvin simrinshamnissa muutamaviikko sitten ja nyt myös täällä kalmarissa. aikaisempina vuosina on täytynyt käynnistellä purkkia jokusen kerran uudelleen.
  ps. viimevuonna tultiin myös simrishamniin kovassa myötäisessä ( vain 16 ms ) pimeällä, ei ihan hauskimpia kokemuksia. vielä huvivenesatamassakin aallot tulivat yli korkeiden aallonmurtajen.
  hyvää kalaonnea ja kohtuu kelejä t. s/y mariannev

  VastaaPoista
 2. Mulla on saunalahden liittymä ja saunalahden masto viereisen rakennuksen katolla, eli 10m.. nopeus 1/3 luvatusta...

  VastaaPoista
 3. Sitähän se yrittäjän elämä on sekä maalla että merellä - palvellaan nettiä ja tietsikoita ja systeemejä ja taistellaan toimimattomien yhteyksien kanssa. Missä välissä sitä ehtis tehdä niit oikeita töitä...

  VastaaPoista