tiistai 16. helmikuuta 2016

Valoa kohti

Pimeys väistyy. Päivän valoisa aika lisääntyy viidellä minuutilla vuorokaudessa. Eilen viimeisetkin jäät lähtivät Laupusten rannasta mihin pitkäaikainen etelänpuoleinen tuuli oli ne pakannut. Kesää kohti mennäään vaikka nyt onkin keskitalvi.

Viime yönä piti pikkupakkasta ja sää oli selkeä. Vesi on niin kylmää, että riitettä syntyi välittömästi laajoille alueille. Tähän jos saataisiin tyyntä ja kovaa pakkasta, niin hetkessä koko Saaristo saisi jääpeitteen uudestaan.

Päivän sarastus Laupusten eteläpuolella. Kuva on otettu tänä aamuna puoli kahdeksan aikaan.
Gaisma.com verkkosivulta löytyy päivitttäiset auringon nousu ja laskutiedot. Kuukauden kuluttua aurinko on lähes kolme tuntia pidempään ylhäällä.
Edellinen törni päättyi pieneen pettymykseen. Viimeisen kalastuspäivän saalis jäi pieneksi. Peri päivää oltiin maissa ja nyt saaliitkin ovat parantuneet.  Rokkiallikin on saanut ottaa osan päivän kaloista ruumaansa. Eilen sen miehistö vei silakoita ensimmäistä kertaa Taivassalon Tuomaraisiin. Sieltäkin ovat jäät hävinneet.

Silakat makaavat tiukkoina parvina aivan pohjassa ja leviävät yöksi sieltä uiskentelemaan väliveteen.10 kommenttia:

 1. Muutoksia torin silakoissa. Alkutalven ja vuodenvaihteen silakoissa 85% oli maitikaloja, nyt mätikaloja alkaa olla jo yli 60%. Niin se vuodenkierto vaikuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevättä pukkaa, mutta tuskin talvi näin helpolla periksi antaa. Kotipuolessa sanottiin, että jäät vahvistuvat maaliskuun puoliväliin saakka. Nyt ei tietysti ole edes jäitä, niin vaikea niiden on vahvistua.

   Poista
 2. Mukavaa lukea että Huovarilla menee taas lujaa. Sellaistahan se kalastus taitaa olla, että välillä on rauhallisempaa ja vastoinkäymisiä ja välillä kalaa tulee hytin ovista ja ikkunoista. Mielenkiintoista työtä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alamäen jälkeen tulee yleensä ylämäki. Sesonkien mukaan eletään.

   Poista
  2. Kunhan nyt taas et aja sitä paattia ojaan!

   Poista
 3. Mielenkiintoista työtä varmaankin. Kutsumusammatti.

  Minulle tulee mieleen että saman fiiliksen voisi saada istumalla pimeässä kylpyhuoneessa vaatteet päällä kylmän suihkun alla ja polttaa nuotiota pienillä seteleillä saadakseen valoa ja lämpöä :)

  T: Affena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo määritelmä liittyy purjehtimiseen. Nimimerkillä, kokemusta on.

   Poista
  2. Älkäähän nyt!
   Eikös ole hienoa jos Helge heittää taas savusilakat, joissa on raskasmetalleja enemmän kuin alumiinivanteessa! Tai ainakin kiiltää enemmän...Tää kalastajan ammatti kun on vähän tämmöistä mielikuvien luomista. "Pienet söpöt troolarit saaristossa". todellisuus kai on jotain muuta? Maailman saastuneimmasta merestä pyydetään kalaa jota ei saa myydä enään oikein mihinkään...puhumattakaan ihmisravinnoksi!

   Poista
  3. Kuules nyt. On tehty ihan tutkimustakin asiasta eli ei tarvi olla mutu-tuntumien varassa. Itämeren silakan dioksiinipitoisuudet oli suurimmillaan 70-luvulla. Siitä lähtien ne ovat laskeneet. On tehty kalastajatutkimus jonka mukaan kalastajat ja heidän vaimonsa on muuta väestöä terveämpiä ja pitkäikäisempiä kalansyönnin vuoksi. Heidän elimistössään oli hieman enemmän vierasaineita mutta on tunnettua, että kalan syömisen hyödyt ylittää noin 100 kertaisesti mahdolliset haitat. Siispä rannikon silakansyöjät elävät muuta väestöä keskimäärin pidempään vaikka moni heistö söi silakkaa jo silloin kun dioksiinipitoisuudet olivat korkealla 70-luvulla. itämeri on maailman saatunein meri koska veden vaihtuvuus on olematonta ja se on matala meri. Se ei kuitenkaan tarkoita että kalat olisi ihmisravinnoksi huonoa. Päinvastoin kaikki kala on erittäin terveellistä ruokaa ja kalastus parantaa meren tilaa. Keskieuroopassa saadaan dioksiinia paljon leipätuotteista ja mm. äidinmaidossa sitä on siellä runsaasti. Siitä huolimatta lapselle on terveellisempää juoda äidinmaitoa kuin vastiketta koska hyödyt peittoavat haitat. Asiaa voisi verrata niin että on kannattavampaa harrastaa liikuntaa vaikka on olemassa pieni mahdollisuus että liikuntaa harrastaessa jää vaikka auton alle tai kaatuu.

   Poista
 4. Sinulle "kuules nyt" Niin kuin Seppo kirjoitti...valoa kohti. Alexandrium ostenfeldi. Entinen kalastaja joka höpisee 70-luvun kalastajan terveydestä on ikävä kyllä tänä päivänä bioluminoiva.

  VastaaPoista