tiistai 22. maaliskuuta 2016

Kalakoulun oppilaita

Tänään saimme mukaamme ryhmän Paraisten kalakoulun aikuisopiskelijoita. Koulun oikea nimi on Ammattiopisto Livia.
Linkistä voi tutustua kalatalouden perustutkintoon.

Päivä sujui rauhallisesti, ainakin vakiomiehistöjen mielestä. Vierailijat saivat oikean kuvan ammattimme vaihtelevuudesta. Tehtiin kaksi vetoa. Toinen antoi saalista parikymmentä tonnia, mutta toinen vain kaksi. Silakat olivat yksinkertaisesti uineet jonnekin muualle jälkimmäiseltä apajalta.

Ja luonto tietenkin näytti parhaat puolensa. Keli oli mitä parhain, aurinkoa ja tyyntä. Ainahan se sää on tyyni ja aurinkoinen, vai onko?

Ryhmä seuraa Rokkiallin troolin laskua Jussin asiantuvan opastuksen avulla.

11 kommenttia:

 1. Tutkijat: Pohjatroolaus riipii merenpohjan kaljuksi

  Pohjatroolaus on merille yhtä suuri uhka kuin ilmastonmuutos, sanoo tuore tutkimus.

  Troolikalastusta on jo pitkään arvosteltu kalakantojen tuhoamisesta, mutta tuoreen espanjalaistutkimuksen mukaan troolauksen vaikutus merten tilaan on arveltua vakavampi. Nature-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan pohjatroolaus vahingoittaa merenpohjaa monin tavoin.

  Pohjatroolauksessa merenpohjaa pitkin vedetään painavia laahusnuottia, joihin kalasaalis jää. Nyt tutkijat ovat havainneet, että nuotat sekoittavat merenpohjaan kertyneitä sedimenttejä ja vahingoittavat paikallisia eläin- ja kasvilajeja.

  Tutkijat seurasivat satelliittien avulla troolialusten vaikutusta merenpohjaan luoteisella Välimerellä. 136 päivän aikana troolialusten nuotat olivat siirtäneet 5 400 tonnia merenpohjan maa-ainesta.

  Seurauksena hapenpuutetta ja haitallisia leväkukintoja

  Troolaus luo merenpohjaan hapenpuutteesta kärsiviä kuolleita alueita, ja synnyttää haitallisia leväkukintoja. Tämän lisäksi troolaus sekoittaa planktonia ja saastehiukkasia keskenään, jolloin saasteet päätyvät ruokaketjuun.

  - Pohjatroolausta on verrattu metsän avohakkuisiin, mutta tutkimustulostemme valossa parempi vertailukohta olisi tehomaatalous ja sen vaikutukset ympäristöön, tutkijat toteavat Nature-lehdessä.

  Tutkijat huomattavat, että siinä missä tehomaatalouden haitalliset toimet, kuten maanmuokkaus, tapahtuvat vain muutaman kerran vuodessa, saatetaan samoja merialueita troolata jopa miltei päivittäin. Tämä korostaa haittoja.

  Ympäristönsuojelijat ovat pitkään vaatineet troolauksen kieltämistä hupenevien kalakantojen tähden.

  Lähteet: AFP, Reuters
  Sarianna Kankkunen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitenkä ajattelit ihmisille ravintoa tuottaa ellei saa käyttää kunnollisia ja tehokkaita menetelmiä? Ei meillä pohjolassa meret troolauksesta ole kärsineet. Sitä on harrastettu puolivuosisataa jo.

   Poista
  2. "Ympäristönsuojelijat ovat pitkään vaatineet troolauksen kieltämistä hupenevien kalakantojen tähden."

   Ympäristönsuojelijat on pahimpia luonnon vihollisia mitä on nähty. Eivät yleensä tiedä asioista juuri mitään. Eiköhän meri ole täynnä silakkaa ja kilohailia jonka poistaminen on vesiluonnolle ainoastaan hyväksi. "ympäristönsuojelijat" kieltäisivät mielellään kaiken ja antaisivat mielellään ihmisen kuolla nälkään. Saavat näin ajatella olevansa muita parempia ihmisiä.

   Poista
  3. Silakan dioksiini/pcb pitoisuus on pudonnut vuosikymmenten takaisesta 90%. Ahkeralla pyynnillä saadaan silakan kasvu nopeutumaan ja siten loputkin myrkyt poistumaan kalakannasta. Litkaamallako mahdollisesti ajattelit tämän suorittaa jos ei troolaus kelpaa? Hyvää kevättä aasi.

   Poista
  4. Onkohan tuossa nyt sekoitettu täällä harjoitettava troolaus puomitroolaukseen (Sepon vastaus minulle eilen)? Puomitroolaus on kyllä Youtube-videoiden perusteella aika rajun näköistä kun kettingit mylläävät hiekkapohjaa, jotta kampelat ja äyriäiset saadaan hiekan sisältä trooliin.
   T. Latosaaren Affena

   Poista
  5. Pohjolassa meillä iso osa troolauksesta ei ole edes pohjatroolausta vaan välivesitroolausta. Ei päde juuri miltään osin tuon kirjoituksen väittämät meille. Mutta kun tietämättömiä ovat niin kaikki uppoaa.

   Poista
  6. Sen verran vielä aiheesta kun alkoi ihmetyttämään nuo kommentin "lähteet". Uutistoimistot syytävät maailmalle mitä tahansa roskaa, joka voi olla vaikka kuinka värittynyttä tekstiä. Se on nähty Suomessakin. Tuollaiseen kommenttiin olisi ollut asiallista viitata jonkun tunnetun yliopiston tai tutkimuslaitoksen nimellä, jotta tutkijoiden ympäristöpoliittiset motiivit olisi voinut tarkistaa (Greenpeace tms.). Nyt tuolla kommentilla on MV-lehden totuusarvo...
   t. Latosaaren Affena

   Poista
  7. Taisi osua pullahalaajaa omaan nilkkaan? Lähteet ylen tuottamasta tekstistä ja eikös se juuri ole MV-lehden vihollinen nro1 eli tämän täytyy nyt olla sitten totisinta totta? Mutta isoa silakkaa vaan pöytään siellä saaristossa niin meret puhdistuu.

   Poista
 2. Pitikö se 90% sitten vetää itse kaikki?

  VastaaPoista
 3. Luonnonsuojelun nimissä on harjoitettu pitkän aikaa ekoterrorismia. Yksi esimerkki on Suomenlahden särkikalojen poisto jota vastustetaan kun kuulemma rysiin menee arvokalaa. Tosiasiassahan suunnattoman suurien lahja- ja särkikantojen poistaminen antaa elintilaa arvokaloille ja vähentää meren rehevöitymistä. Jos silakkaa ja kilohailia ei tehokkaasti troolilla poistettaisi olisi meren tila huomattavasti huonompi.

  VastaaPoista
 4. Olisiko täällä nämä aiemmin mainitut etniset ryhmät nyt sitten näitä ekoterroristeja jotka haluavat lopettaa tämän rysäkalastuksen? Ensin veivät työt, sitten naiset ja nyt viellä kalatkin. Nyt on kauhea riski että turkulainen jää ilman dioksiiniannosta?

  VastaaPoista