keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Silakan kalastaja Kampissa, vaan ei kampattuna

Edellinen postaus sai harvinaisen vilkkaan vastaanoton. Kommentteja tuli parikymmentä. Kalastaja sai kuulla kunniansa ja haukkujakin tuli liian halvalla myymisestä.

Alkutuottajan kalasta saaman hinnan ja kuluttajan maksaman hinnan välissä on monen monta hintaan vaikuttavaa tekijää.

Aloitetaan siitä alkupäästä.

Me toimitamme kalan ostajan laiturin viereen.

Saalis siirretään maihin eli ensiostajan varastoon tämän henkilökunnan toimesta ja laitteilla.
Tämä lajittelee saaliin useaan kokoluokkaan, Osa myydään elintarvikemarkkinoille ja osa menee rehukalaksi. Tällä hetkellä meidän saaliista noin 80% päätyy ruokakalaksi.

Elintarvikkeeksi menevällä saaliin osalla on monta käyttötarkoitusta.

Sopivan kokoisista pakataan maustekalaa itäisten naapureiden markkinoille. Osa taas pakastetaan nykyisin eteläisille naapureille so Ukrainan ja Valkovenäjän säilyketeollisuuden raaka-aineiksi.

Pieni osa, kolmisen prosenttia, päätyy kotimaan kuluttajamarkkinoille tuoreena konaisena silakkana tai fileenä.

Sen jälkeen, kun ensiostaja on lajitellut saaliimme ja päättää lähettää pienen osan siitä tuoreena kulutuskeskuksiin silakat pakataan pieniin solumuovilaatikoihin ja jäitetään. Pakkaukset merkitään säädösten mukaisesti ja toimitetaan erikoiskuljetuksina jakelua hoitavien tukkuliikkeiden varastoihin.

Suurin osa silakoista myydään nykyisin fileenä. Silakanfileointilaitos on vaatinut todella suuret investoinnit. Yhdestä silakkakilosta saadaan noin neljäsataa grammaa filettä. Fileointi vaatii suurten investointien lisäksi paljon työtä.

Kuljetusten aikataulut ovat tiukat ja kylmäketjun on oltava katkeamaton.

Tuoreen kalan jakelu tapahtuu aamun aikaisina tunteina. Kalojen on oltava kauppojen tiskeillä niiden auetessa tai ravintoloiden ja suurkeittiöiden ovella keittiöhenkilökunnan tullessa töihin.

Kaikki tämä maksaa rahaa. Volyymit ovat pieniä ja ketjun jokainen lenkki tarvitsee oman osansa pystyäkseen jatkamaan toimintaansa.

Vähittäiskaupassa loppuhintaa lisää vielä hävikki. Silakat ja fileet on myytävä tuoreena, eikä kuluttaja kelpuuta ostoskoriinsa liian pitkään tiskissä maanneita tuotteita. Hävikkkiä syntyy.

Nykyisenä digitalisoituvana aikana tuoreen kalan toimitusketju saattaa sivullisista näytää huonosti toimivalta. Tosiasiassa se on pitkän historian kehitystyön tulos, eikä kukaan ole vielä parempaa keksinyt. Moni on kyllä yrittänyt.

Niille jotka opastivat meitä pyytämään silakoista parempaa hintaa voidaan kertoa, että näin on tehty ja näin tehdään jatkossakin. Omasta mielestämme saamme tällä hetkellä parhaan mahdollisen hinnan siitä laiturin päähän toimitetusta silakasta.

Laitetaan tähän loppuun vielää Prokalan silakkamainos

Ammattikalastaja Seppo Partanen kertoo kalan reitin kalatiskille.

Ja ihan lopuksi vähän kalastajan filosofiaa:

Luonnon kalat ovat meressä ilmaisia. Ne eivät tarvitse lannoitteita tai harvennushakkuita. Ne ovat osa kasvun ihmettä ja nopeimmin uusiutuvia luonnonvaroja.

Kuluttajan kalasta maksama hinta on palkkaa suomalaisesta koko tuotantoketjun tekemästä työstä.



42 kommenttia:

  1. Erinomainen teksti. Toivottavasti ne lukevat jotka kommentoivat silakan hintaa. Jos saaliistanne 80% päätyy ruokakalaksi niin voiko sen parempaa työtä ollakaan kuin troolata saaristomerellä lyhyillä matkoilla ja saada tuntuva korvaus käytetystä ajasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt vaan odottelet josko se hinta viellä putoaisi! Kaupatkin halpuuttavat hintoja! Olisiko se oikea hinta siellä 0,05 senttiä kilo. Mennään sitten yhdessä taas silakkamarkkinoille nauramaan silakkapurkin hintaa! Muistat sitten viellä kysyä kalatiskillä! onko terveellisempää syödä Elohopea kuumemittari vai 100g silakkaa? Ja että onhan tää varmasti iloisesti kalastettua saaristomeren lyhyenmatkan kalaa. Geiger mittari vain taskuun ja tutustumaan tarkemmin, niin sillä voit analysoida josko silakkaparvi on pitkänmatkan uimari tyyppiä ja tullut pietarin kautta. Ja turhaahan sitä nyt nykisiä hintoja on kalastajalle maksaa,kun voit viellä tinkiä! kysyn?...kumman joukkueessa muuten pelaat?

      Poista
    2. En tiedä mistä puhut. Ja mitä tarkoitti tuo vertaus elohopeamittariin? Silakkaa on syöty iät ajat ja mitään terveyshaittoja ei ole tullut silakanpopsijoille. Sen sijaan hyötyjä terveyteen ja elinikään on tullut roimasti. Toisekseen silakan vierasainepitoisuudet on olleet vuosikymmeniä laskusuunnassa. Ei minua ainakaan haittaisi yhtään vaikka kalastajat saisivat tuplahinnan silakasta. Valitettavasti tässä vasemmistolaisessa valtakunnassa kateus on ehtymätön voimavara. Jos jonkun tulot tuplaantuu niin äkkikäkös ne pitäisi jotenkin pois toiselta saada.

      Poista
    3. Silakan hinnasta vaan puhuttiin! En tiedä...Onko viesti sinne saaristoon kulkenut perille mutta Kekkonen on kuollut. Merimiinoissa kuulemma käyttivät tuota elohopeaa. Ennen sitä kuulemma kerättiin talteen ja oli kauppatavaraa! Olisiko noilla veteen lurahtaneilla sitten jotain vaikutusta saaristoon ja saaristolaisiin? Kaloihinhan niillä tietysti ei voi olla mitää vaikutusta?

      Poista
    4. " Kaloihinhan niillä tietysti ei voi olla mitää vaikutusta?"

      Kun kerran kala on äärimmäisen terveellistä tutkitustikin ja kansanterveyslaitoksenkin tutkimuksen mukaan kalastajat elävät muuta väestöä pidempään kuten heidän puolisonsakin, niin siitä voi jotain päätellä kannattaako silakkaa ja muuta merikalaa huiviinsa vetää. Eiköhän saaristossa kalan terveellisyys parhaiten tunneta! Viesti on yltänyt jo isolle kirkolle saakka.

      Poista
    5. Viitsitkö viellä selittää sitten sen kaupanpäälle, että miksi sitä silakkaa ei saa edes syöttää sioille eu-alueella? Puhumattakaan että sitä saisi myydä kaksijalkaisille. Käytkö muuten itse uimassa meressä vai mistä sivuvaikutukset johtuu?

      Poista
    6. "Viitsitkö viellä selittää sitten sen kaupanpäälle, että miksi sitä silakkaa ei saa edes syöttää sioille eu-alueella? Puhumattakaan että sitä saisi myydä kaksijalkaisille. Käytkö muuten itse uimassa meressä vai mistä sivuvaikutukset johtuu?"

      Turhanpäiväistä provoamista. Silakka on erittäin terveellinen ruoka ja sillä hyvä. Itsekin tämän asian ymmärrät. Blogin pitäjä voisi poistaa tuollaiset pyhäinhäväistykset joissa silakkaa parjataan maailmassa jossa miljoonat näkee nälkää.

      Poista
    7. Hei...Totuus on joskus karmea! ja se ikävä kyllä on kestettävä. Kalan syöntisuosituksia muidenkin kalojen osalta on pienennetty! jos se posti/tieto on sinne saaristoon tullut? onko? Muualla Eu-alueella ikävä kyllä silakalla ei taida saada edes lämmittää! Ei tämä tieto nyt mitään niin salaista ole,löytyy ihan pienellä vilkaisulla...

      Poista
    8. "Hei...Totuus on joskus karmea! ja se ikävä kyllä on kestettävä. Kalan syöntisuosituksia muidenkin kalojen osalta on pienennetty! jos se posti/tieto on sinne saaristoon tullut? onko? Muualla Eu-alueella ikävä kyllä silakalla ei taida saada edes lämmittää! Ei tämä tieto nyt mitään niin salaista ole,löytyy ihan pienellä vilkaisulla..."

      EU on asettanut raja-arvot dioksiinipitoisuuksille jotka on nippa nappa ylittyneet osalla isoja silakoita. Raja-arvot on asetettu niin ettei niiden pieni ylittäminenkään terveyttä vaaranna. Keski-euroopassa äidinmaidossa on runsaasti dioksiinia joka on muista elintarvikkeista kuin kalasta peräisin. Silti lapselle on terveellisintä juoda äidinmaitoa eikä korviketta.

      Sitten on huomioitava sekin, että nämä raja-arvot eivät ota huomioon lainkaan kalan tuntuvia terveyshyötyjä. Silakan syömisen hyödyt on noin 100 kertaa suuremmat kuin mahdolliset haitat. ( kalastajat ja heidän puolisonsa ovat muuta väestöä terveempiä ja pitkäikäisempiä suuremmista vierasainepitoisuuksista huolimatta). Kukaan syö tuskin pelkästään silakkaa vaan kyllä kalansyöjät vetää napaansa kaikenlaista kalaa. On kyllä naurettavaa sitten edes ajatella että silakka-ateriat olisivat terveydelle haitallista.

      Joten yhteenvetona voidaan sanoa että jos silakkaa pitää epäterveellisenä, on kyllä propagandan uhri eikä ole lukenut tutkimuksia. Syön silakkaa noin 2 kertaa viikossa maun, edullisuuden sekä terveyden takia. Muuta kalaa kuten muikkua,lohta ja kuhaa uppoaa myös useita kertoja viikossa.

      Poista
    9. Eihän sulla riitä kohta aika muuhun kun syömiseen? Kalahan on hyvää...silakatkin mutta pitääkö sitä repiä sieltä missä meri on saastunein? Minä en voi henkilökohtaisesti sille mitään että niitä syöntirajoituksia on tehty ja jotka ovat suomessa viellä aika pienet...ei kyllä käy mielessäkän esim. syödä saaristomeren kalaa tai edes uida siinä!Nyt on tätä hermomyrkkyä levissä loviisaan asti...Joka tappaa kalat. Miten itse nautit siitä?

      Poista
    10. "silakatkin mutta pitääkö sitä repiä sieltä missä meri on saastunein?"

      Selkämeri on puhtainta osaa itämeressä ja sieltä suuri osa silakoista pyydetään. En ymmärrä vouhottamistasi. Silakka on terveellistä ravintoa. Mitä tulee syöntirajoituksiin niin ne on suosituksia. Jos silakka olisi terveydelle haitaksi, ei sitä saisi myydä ihmisravinnoksi. Unohdat senkin että vielä 70-luvulla meri oli todella paljon huonommassa kunnossa ja vierasaineiden pitoisuudet korkeita. Nyt eletään kuitenkin jo paljon parempaa aikaa tämän suhteen. Pitoisuudet ovat koko ajan laskeneet. Eikä tiedossa ole että 70-luvun silakansyöjät olisi sairastelleet enemmän. Paremminkin päinvastoin. Jos et meressä uskalla uida tai syödä meren kalaa, olet kaiketi ylidramaattinen vouhottaja. Uskallatko edes kaupunkiin mennä sillä kaupunkihan on täynnänsä ilmansaasteita?

      Poista
    11. Saaristo muuttui selkämereksi että heilahti! Käyppäs kauppaamassa sitä silakkaa keskieurooppaan!Et varmaan tiennyt että sitä ei saa edes viedä sinne Ja ikävä kyllä ei tässä tarvitse vouhottaa...ihmettelen vaan että kuka siinä vihreässä liejussa ui?

      Poista
  2. Kommentoin edelleen kokonaisen silakan torihintaa, 20 kertainen kalastajan hintaan. Vertaan sitä sianlihan 3,3 vastaavaan kertoimeen. Esimerkiksi troolari Nean kuvissa näkee styroksilaatikot laiturilla, kalastajat ilmeisesti hoitaa kalat laatikoihin. Kauppiaalle jää rahtaus myyntiin. Kyllä sianlihan käsittely ja kauppakuntoon saaminen on huomattavasti työläämpi ja erikoisempia laitteita vaativa operaatio kun kalalaatikon kärrääminen laiturilta myyntitiskille. Kalastajan silakasta saama hinta on turhan alhainen, kauppias vetää hävyttömästi välistä. Kaupan silakkafileet on huuhdottu ja marinoitu vedellä aivan mauttomiksi. Silakan käyttö kotitolouksissa on kauppiaan törkeällä hinnoittelulla ja filesilakan virhellisellä käsittelyllä saatu pudotettua vähäiseksi. Torikauppias ilmoittaa vielä ettei kokonaisia silakoita enää kaupata ruokakalaksi, vain lemmikeille. Lisäksi vielä EU tutkimustuloksineen pitoisuuksista vaikuttaa menkkiin?? Kaiken kaikkiaan kalakauppiaan kerroin hintaan tuntuu kohtuuttomalta. Markkinointi kyllä tuntuu osaavan tehokkaasti hinnan noston.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silakkafileet jotka koneellisesti on valmistettu, on kyllä turha tuote. Silakka on todella maukas kala mutta mauttoman fileen makumaailma on kuin toisesta kalasta. Jos paistaa perattuja kokonaisia silakoita ja fileitä niin ei samaksi kalaksi mausta tunnista. Ihmiset on uusavuttomia jos eivät saa käsin perattua pariakymmentä silakkaa. Aikaa siihen kuluu 3 minuuttia ja maku on elämys. Kauppoihin siis kokonaista silakkaa eikä fileitä, kiitos!

      Poista
    2. Partanen taisi juuri kertoa...Että Aihinen ei osaa silakoita perata! Eli onko silakka aina ennen Royal ravintoloissa syöty perkaamattomana?

      Poista
    3. Kyllä Kari Aihinen osaa silakat perata ja osaa käsitellä muutkin ruoan raaka-aineet mestarin ottein.

      Poista
    4. Onhan näitä aivopieruja ennenkin kuultu. Aihinen esitti Turkua taas uudestaan pääkaupungiksi.

      Poista
    5. Aihinen sentää esittää asiansa omalla nimellään, toisin kuin anonyymit kommentoijat.

      Poista
    6. Pasille...ovat kuulemma siirtämässä Suomen joutsenta Helsinkiin...on jo paikkakin varattu siitä Palacen edestä!

      Poista
    7. Eikun siihen tulee se Guggenheim :)

      Poista
  3. Heti on muutaman kirjoittajan hintakilpailu purrut ja silakan hinta lähti heti alas! ilmoituksessa tänään 1.49 sisämaassa...nyt on kaikki tyytyväisiä kun kenellekkän ei jää mitään?

    VastaaPoista
  4. Silakassa on tosiaan niin monet sormenjäljet ennen kuluttajan pöytään päätymistä, ettei tosiaan ole ihme että hinta 20 kertaistuu.

    Ja vaikka torikauppias hakisi sen päivän myyntisatsinsa suoraan troolarista hintaan 20 senttiä kilo, niin eihän kukaan voi sitä 30 kiloa(arvio) myydä jollain muutaman kymmenen sentin katteella, myyntitapahtumastakin on saatava kate, eli päivän palkka. Jos myisi torilla tuoretta silakkaa neljällä eurolla kilo ja päivän myynti olisi 30 kiloa, niin kyllä siinä asiakas joka ostaa kalan olisi voittaja.

    No joo, mut toivottavasti Alli tulee tänään Haapalaan....

    Terv, Halsteria öljyävä silakkapummi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toripöydällä se silakkalaatikko on tiskin reunassa syrjässä,niille "silakanostajille" sopivassa paikassa. Jalostetutut tuotteet on keskemmällä paremmille ostajille. Mutta pitääkö niiden silakanostajien maksaa koko kalakaupan kate, eikö tuotteet pitäisi hinnoitella myyntituotteen oikeiden kustannusten mukaan? Lauantaina seurasin sieltä syrjästä torikauppaa, asiakas osti n. 300 grammaa lohta, pitkään valittu ja käännelty pala piti pakata määrättyyn suuntaan valittuun rasiaan, tuote piti jättää pakattuna torikauppiaale odottamaan myöhemmin tapahtuvaa noutamista. Pitääkö sen puolentoistakilon kokonaisten silakanostajien maksaa siitä lohen rasioinnista ja säilytyksestä. Kun kokonaisten silakoiden kauppaa vertaa sianlihan kauppaan on turha selitellä silakan muka vaativan runsaammin "sormenjälkiä" ja kalliinpia laitteita.

      Poista
  5. Se on ryöstö! Etkö sä nyt ole ymmärtänyt kun tätä sivustoa luet, että et voi tehdä niin! Sulle kuule maksetaan kohtuullinen korvaus ja sun tulee laittaa omasta pussista jos ei asiakas ole valmis maksamaan...Älä nyt vaan mene hyvä ihminen sitä kalaa voitolla myymään...Siellä on kuule puolet turun saaristossa perässä jos rahaa meinaat tehdä!
    Oot vaan hiljaa ja jakelet sillain hiljaa sieltä pöydän alta.

    VastaaPoista
  6. Onko Seppo mitään juridista estettä sille, että Huovari tai Rokkialli ajaisi esim. joka lauantai Aurajokeen siihen Auransillan pieleen ja möisi tuoretta silakkaa suoraan paatista?
    T. Latosaaren Affena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän siihen mitään estettä pitäisi olla. Este on meihin sisään rakennettu. Ajatellaan silleen, että ei siitä neljälle miehelle ja kahdelle paatille katetta jäisi. Yksi kalastus-, tai vapaapäivä jäisivät pois. Näin sesongin aikaan niitä vapaapäiviäkin on aika rajallinen määrä.

      Poista
    2. Turun silakka mafia? ei kai ne Porilaisetkan kokoporukalla sitä rannassa myy? Kaksi paattia aurajoessa ja neljä miestä/50t silakkaa...Oulustako asti ajattelitte ostajien tulevan? Taitaa olla se vesi ole hiukan liian sameaa...

      Poista
    3. Olisihan tuollainen Aurajokivisiitti melkoinen markkinointitempaus kotimaiselle kalalle.

      Kuuluisa Huovari tulisi jokeen jakamaan ilmaista silakkaa, rahaahan siitä ei kannattaisi pyytää. Seppo jakaisi silakoita ja juttelisi mukavia ja Jussi esittelisi silakankäsittelyä pannuvalmiiksi. Lisäksi mukaan joku luontoihminen kertomaan silakan kalastuksen ekologisuudesta.

      Kalatalousalan järjestöt hoitaisi tapahtuman markkinoinnin ja John Nurmisen säätiö tai vastaava mukaan osallistumaan kustannuksiin.

      Ihmiset tulisivat pää märkänä hakemaan ilmaista silakkaa ja tottuisivat kokonaisen tuoreen silakan käsittelyyn ja syömiseen. Onhan se sellainen herkku, johon tulee suorastaan himo.

      Tosin paatit menettäisivät pari tonnia kumpikin, kun kalastuspäivä jäisi väliin, mutta ehkä järjestöjen kannattaisi osallistua näihin talkoisiin maksumiehenä. Markkinointitemppuna tuo olisi mitä mainioin.

      Mulla on portaikollinen laituripaikka Läntisellä Rantakadulla, saatte sen käyttöönne.

      Terv, Rymättylän silakkapummi

      Poista
    4. Kaikenlaisiin tempauksiin voidaa sopivan tilaisuuden tullen osallistua, mutta en ole valmis arvokasta ruokaa ilmaiseksi jakamaan. Tämä on periaate.

      Poista
    5. Tässähän sen taas näkee! Laituripaikkaa, Kermaa, voita,silmukoita ja mitä siellä nyt on taas tyrkytetty. Oltiin siinä kaijassa Manilan edessä joskus 80-luvulla ja tehtiin toilettiremonttia ja heitettiin se pytty sinne jokeen ja vahingossa pumpattiin muutama tonni suunnanvaihtajan öljyä ulos...Ohikulkijat olivat jo aiemminkin nauttineet aurajoen vettä ja sanoivat tuoksuvan ihan letuille! Mutta en olisi uskonut että siitä pytystä liukenee vieläkin sitä aromia!

      Poista
    6. Sepolta pitää kysyä? Mitäs mieltä noin niinkun itse olet siitä ilmaisesta silakasta, jos katsot kaupallisen verkkokalastajan kannalta? Jos et itse pysty myymään sitä rannasta niin olisiko silloin liian halpaa? Miten oletat muiden kalastajien saavan leipänsä?

      Poista
    7. Mehän emme myy silakoita suoraan kuluttajille emmekä jaa niitä ilmaiseksikaan torilla tai Aurajoen rannassa. Suoramyyjät ovat ihan OK ja heidän kalasta saamaa hintaa pitää verrata siihen vähittäiskaupan hintaan, mitä näissäkin kommenteissa on päivitelty. Jos joku näkee niin suuren vaivan, että tulee meiltä Laupusten rannasta silakoita hakemaan, niin edullisesti myydään. Tervetuloa. Seuraatte vain AIS karttaa ja arvioitte siitä milloin ollaan rannassa. Venellä voi hakea mereltäkin.

      Poista
    8. öö...ööö.? Siis ette myy mutta myytte? Paras hinta muttei kannata myydä! ota nyt teidän ajatuksista selvää..."normaali" kalastaja saa sen kalan rantaa ja myy sen asiakkaalle...Ei siihen tarvita virkattuja villapipoja...Villapipoihinko suomen kalastajien pitää kalat vaihtaa?

      Poista
  7. Suoramyyntiä ja sielunhoitoa, siitä bisneksestä ei Förin lähellä katetta jäisi. Ne on eri miehet jotka kalastaa ja jotka torilla niitä myy ja juttelee johtavia.

    VastaaPoista
  8. Mielenkiintoinen keskustelu käynnissä. Kysynnän ja tarjonnan lakihan sen hinnan määrittelee. Tiedän sellaisenkin tapauksen, että Inarijärven nieriöitä on kuljetettu lentorahtina Helsinkiin ja kalastajan hintakin on ollut varmasti melkoisen kova.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niitä on pakko lähtellä lentorahtina kun logistiikka on siellä huono. Tämä keskustelu on ollut paikoin silakan tai kalastajan parjaamista. Nykyajan urheilukalastajat tekevät samaa. Heille kala on vain hupailun väline eikä minkäänlaista kunnioitusta ole arvokasta elintarviketta kohtaan. Kala tulisi nähdä aina ensisijaisesti ravinnon lähteenä ja toissijaisesti vasta muita elämyksiä tuottavana. Nykyisin kuitenkin vallalla on trendi jossa kalaa pidetään urheilun kohteena. Jos minkäänlaista etiikkaa haluttaisiin noudattaa, olisi ammattikalastajat aina etusijalla kalastuspolitiikassa. Kenenkään harrastuksen ei pitäisi mennä arvokkaan elintarvikkeita tuottavan ammatin ohitse.

      Poista
    2. En tiedä miten joku määrittelee "urheilukalastajan"? Onko se sellainen otus, joka vain haluaa saada kalan kiinni vieheeseen (catch and release)? Heitä en ymmärrä.

      Ne ystäväni, jotka aktiivisesti uistelevat, ottavat talteen myös hauetkin. Me taas mökillä verkkopyynnissä saatamme päästää hauen vapaaksi jos muuta kalaa on tarpeeksi. Susu on joskus järkyttänyt kuhafileen kilohinnasta kaupassaan (käsityöliike) valittanutta mummelia, kertomalla että meillä kissa saa kuhafileet saalista jaettaessa kun ahven on mielestämme maukkaampi kala. Saahan hauestakin ihan maukasta esim. voin, kerman ja juuston avulla...
      T. Latosaaren Affena

      Poista
    3. catch and release- kalastus on kyllä sellaista pelleilyä ettei sitä pidä järkevänä kovin moni harrastuskalastajakaan. Se pitäisi kieltää.

      Poista
    4. Inarin nieriästä sen verran etttä jos on kyseessä fileet, jotka menevät kalliisen ravintolaan, niin ei lentorahti niin iso kustannus ole siinä kokonaisuudessa. Ivaloon kun todennäköisesti menee enemmän rahtia kuin sieltä tulee ja se näkyy rahdin hinnassa.
      Jos matkapuhelimia kannatti lennättää Suomesta Tsekkiin ja takaisin korjattavaksi, niin ei se lentorahti aina niin kallista ole...

      Jos ajatellaan kalastuspolitiikkaa kokonaisuutena, niin en osaa nähdä mitään jyrkkää vastakkainasettelua ainakaan Saaristomerellä. Enemmänkin kyse lienee siitä että tietyt etniset ryhmät eivät juuri välitä mistään luvista tai säännöksistä. He kilpailevat ammattikalastuksen kanssa verkkokalastuksessa ainakin Airiston alueella.

      Poista
    5. Unohtui nikki alta. Eli Latosaaren Affena kirjoitteli lentorahdeista. Piti myös aiemmin linkata Susun blogiin mutta linkki ei toiminut.
      http://susunsilmukat.blogspot.fi/
      t. Affena

      Poista
  9. Reese Cockburn, ei kai siellä laiskotella viikonloppuna kun alus on parkissa? :)

    VastaaPoista