keskiviikko 5. lokakuuta 2016

Aallokko aallokko kutsuu

Eilen oli tuulista ja tänään on vieläkin tuulisempaa. Bornholmin pohjoiskärjen Hammerodden sääasemalla koilistuulen keskinopeus on 19 sekuntimetriä. Eiköhän täällä olla samoissa lukemissa.

Vettä lentää aallonmurtajan yli kaiken aikaa. Ulkona on kuin sataisi suolavettä. Ei siellä paljon liikettä näy. Köysiä on miehet käyneet rannassa makaaviin paatteihin lisäämässä. Meri alkaa  olemaan rauhaton täällä sataman puolellakin.

Laiturissa ollaan, silti on lasit suolaveden kyllästämät.
Puolenpäivän tietämissä laitureilla vielä saattoi kävellä pahemmin kastumatta. Silloin kuvasin pienen tunnelmavideon. Tuuli on yltynyt entisestään ja kastuminen olisi nyt varmaa. Parempi on keskittyä lukemiseen. Onneksi dekkareita on pivollinen mukana.Ja tähän loppuun kevennystä George Malmsténin tyyliin.


Päivitetään tätä vielä näin illalla. Ihan komiaa sanos Jussi ja veti sadevehkeet niskaan. On nyt tuolla jossakin..
6 kommenttia:

 1. Joko se aallokko alkaa kutsumaan kohti Saaristomerta?

  PP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se houkuttelevalta tuntuu. Tässä on vain sellainen kalatalouspoliittinen juttu tehtävä ensin: Turskankalastuksen erityislupia on rajallinen määrä ja ne anotaan joka vuosi uudelleen seuraavalle vuodelle. Silloin, kun on kalastanut turskia, saa luvan automaattisesti uusituksi. Jos ei ole kalastanut arpa ratkaisee. Toisin sanoen meidän täytyy ainakin vähän troolata turskia ennenkuin kotiin lähdetään. Tämä on tällaista tämä meno näiden sääntöjen ja asetusten yms kanssa.

   Poista
 2. Yhteiskunnan syöpä? Säälittävää kikkailua kiintiöillä muiden kustannuksella!

  VastaaPoista
 3. Ok. Vaihtelun vuoksi on ihan mielenkiintoista saada päivityksiä sekä kerrontaa Turskan kalastuksesta.
  Mikä ovat Turskan troolauksen parasta aikaa vuodesta? Miten kyseinen kala käy kaupaksi / mihin menee?

  PP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvihan se ammattikalastuksen parasta aikaa on. Parina viime vuotena talvet ovat olleet sellaisia, että ollaan pystytty kalastamaan kotivesillä silakoita melkein läpi talven. Turskanpyynnin kannattavuus on ollut samaan aikaan kovin haasteellista, eli hinta alhainen ja saaliit kehnoja.

   Huovarin turskanpyyntivarustukseen on kuitenkin satsattu paljon, ainakin meidän mittapuun mukaan. On perkauskone, pari turskatroolia leijoineen, ruumassa jäähollit vaakat jne. Siksi pidetään yllä mahdollisuutta kalastaa myös turskaa. Tällaisella pienellä paatilla on oltava useita ansaintamahdollisuuksia muuttuvassa maailmassa.

   Täällä pyydetyt turskat menevät pääasiassa paikallisille markkinoille Ruotsiin ja Tanskaan ja jonkinverran niistä päätyy muualle Eurooppaan.

   Kaupaksihan kaikki kala käy. Siitä saatava hinta elää kuitenkin päivittäin.

   Juuri nyt ei edes tiedetä tulevien päivien hintaa, koska kaikki Simrishamniin landaavat paatit ovat olleet meidän tapaan maissa tuulen takia jo toista viikkoa. Itämerellähän turskaa kalastavat pääasiassa tällaiset pikkuiset paatit, eikä pyynti onnistu kovilla tuulilla.

   Eletään luonnon ehdoilla ja kuunnellaan tuulitiedotuksia.

   Poista