maanantai 14. marraskuuta 2016

Silakkasesonki on korkattu

Viikko sitten maanantaina laitettiin paatti päälisin puolin silakanpyyntikuntoon. Pakkasta oli Laupusten laiturin päässä muutama aste ja tuultakin ihan sopivasti. Aloitettiin totuttautuminen talvisäähän.

Transun kuorma tuotiin rantaan ja toinen vietiin pois. Kaikenlaista kampetta pitää olla.

Lasit vetävät jäähän. Talven merkki sekin.
Jussi, Aivo ja Kimmo vetivät silakkatroolin tiistaina Rokkiallin perään. Jäätiin kuitenkin loppuviikoksi vielä maihin.

Torsatina osallistuttiin Jussin kanssa Ammattikalastajaliiton ja Meriturvan järjestämälle kalastusalusten turvallisuuskurssille. Siinä kävi nyt silleen, että kännykkä unohtui aamukiireessä kotiin. Ei tullut sitten yhtään kuvaa kurssista mukaan. Kiinnostuneet voivat käydä tutustumassa Meriturvan toimintaan heidän kotisivuillaan. Linkki meriturvan kotisivuille.

Eilen illalla tultiin Laupusiin. Käytiin vähän kaupallisia neuvotteluja Rokkiallin isäntien ja Saariston Jäädyttämön kanssa. Sopu löytyi ja aamutuimaan lähdettiin kaloja etsimään. Veto saatiin päälle aamupäivällä kymmenen maissa.

Kenkämaan ja Hevonkackin välillä on ainoastaan yksi laivaväylää mukaileva reitti, jota myöten pääsemme troolin kanssa kulkemaan. Tietenkin siinä onnistutaan usein olemaan laivaliikenteen kanssa samaan aikaan. Niin nytkin, jouduttiin pudottamaan trooli kokonaan pohjaan ja pysäyttämään veto hetkeksi. Hinaaja "JASON" ja kemikaalitankkeri "DUTCH AQUAMARINE" pääsivät näin kulkemaan väylällä vapaasti. Alla pieni videoklippi ruuhkasta Vasikkasaaren reunamerkillä.


Jatkettiin liikenteen taas salliessa kalastusta ja vedettiin Perkalan selälle. Päätettiin siellä katsoa mitä ensikerta toisi tullessaan. No, silakoitahan siellä troolissa oli ja muutama norssi. Arvioitiin saalista kertyneen reilut parikymmentä tonnia, ei hullumpi aloitus.

Sieltä niitä silakoita taas nousee. Ahti suo antejaan.
Päivän mittaan radiokanavilla kohistiin superkuusta. Valittelivat ilmiön jäävän pilvien peittoon. Me olimme onnekkaita. Maihin ajettaessa pilvipeite rakoili ja saatiin nähdä tämä harvinainen ilmiö.

Rokkialli ja Superkuu

Superkuu vielä Laupusten laiturin nokasta kuvattuna. Ei tuo nyt iphonen kameralla kuvattuna niin ihmeelliseltä näytä. Oli paljon komeampi livenä.
Tämän talven silakkasesonki on nyt virallisesti aloitettu superkuun valaistessa apajia.

4 kommenttia:

 1. Joskus aikoinaan puhuttiin, että kalastajien käyttämät reitit olivat tiukimmin vahdittuja ammattisalaisuuksia. Oliko tosiaan näin....?Miten nykyisenä AIS-aikana?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuorena miehenä olin haminalaisen Huuhon Jussin Elise troolarilla katsoamssa miten Koivuluodon pohjavedolla kuuluu kalastaa. Suurin osa ajasta meni kipparin käskystä kahvia tai perunoita keittäessä. Apajan tiedot jäivät salaisuudeksi.

   Taitaa edelleenkin olla niin, että mielellään ne apajien erikoisuudet pidetään omana tietona. Se mitä AIS näyttää, on vain pinnallista paatin kulkua. Pyydykset kulkevat pinnan alla.

   Poista
  2. Kuinka paljon teillä on "kilpailijoiden" kanssa samoja pyyntivesiä? Muistaakseni nauvolaisen Nean kanssa kalastatte paikoin samoilla vesillä.
   T: Affena

   Poista