keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Jussi avasi uuden vuoden kalastuksen

Jussi pääsi korkkaamaan alkaneen vuoden kalastuksen ja siinä samassa Huovarin omat kiintiöt. Tulee olemaan mielenkiintoista seurata, mihin tämä suureksi uudistukseksi mainostettu kalastuspolitiikan muutos lopulta johtaa. Ainakin suuressa maailmassa kalastusalusten määrä on pienentynyt ja vastaavasti käytössä olevien alusten koko on suurentunut ja ne ovat modernisoituneet. Sehän tässä lienee tarkoituksena. Näin kalastuselinkeino pysyy kilpailukykyisenä.

Konkreettisesti ensimmäisenä muuttui sähköinen kalastuspäiväkirja ja sen käyttö. Entisten tietojen lisäksi nyt seurataan toimijakohtaisen kiintiön vähenemistä. Esimerkiksi puretut parivetosaaliit poistetaan molemman kalastukseen osallistuneen aluksen omistajan kiintiöstä aina saaliin purkamisilmoituksen jättämisen yhteydessä. Laskuri tikittää ja kalastettava määrä vähenee.

Näin komeissa talvimaisemissa eilen päästiin kalastamaan  (kuva J. Järvinen)
Pari päivää on ehditty kalastamaan, mutta tänään navakka tuuli ja reipas pakkanen ajoivat paatit Röölään. Huomiseksi kelin pitäisi taas muuttua suotuisammaksi.

Airiston pohjoislaidalla sijaitsevalla Rajakarilla on kylmä (kuvakaappaus ilmatieteen laitoksen sivuilta)

Röölässä on oikein ruuhkaa. Paatit vasemmalta alkaen Huovari, Rockall ja Osmerus (kuva J. Järvinen)
Venepaikoilla olisi kyllä hyvin tilaa (kuva J. Järvinen)

Talviaurinko ei paljon lämmitä. Pakkasta on reilut kymmen astetta ja tuulta toistakymmentä sekuntimetriä. (kuva J. Järvinen)
Säiden kehitystä seurataan silmä kovana. Talviaikaa eletään. Nyt vain jännitetään minkälainen talvi tästä tulee. Kaksi edellistä talvea olivat poikkeuksellisen leutoja. Voiko enää kolmatta sellaista tulla? Viimeistään huhtikuussa se lopulta tiedetään.


Ainakin lähivuorokausien sää vaikuttaa todella epävakaalta.(kuvakaappaus SMHI:n sivuilta)1 kommentti:

  1. täysi susi järjestelmä nämä aluskohtaiset kiintiöt kuten edellisen bloggauksen linkistä saamme havaita. ala muuttuu sisäpiirin alaksi. järjestelmä suosii pitkään troolanneita mutta nuoria tähän järjestelmään ei tulla saamaan. joku vanha parta saattaa lopettaa kalastuksen mutta rahastaa myymällä tai vuokraamalla kiintiöitään jotka menisi suoraan muiden kalastettaviksi ilman kustannuksia entisessä systeemissä. suomen pitää aina matkia naapureitaan asiassa kuin asiassa.

    VastaaPoista