torstai 19. tammikuuta 2017

Kalastuksen valvontaa ja vuosipäivä

Eilen Jussi ja Jokke saivat vieraita paatille kesken troolauksen. Vartiolaiva Tursaksen rib-vene toi valvojat kylään. Kaikki sujui tietenkin hyvin. Asiat ja paperit tarkistettiin ja ne olivat kunnossa. Parivetokaveri Rockall tarkastettiin tietenkin samaan tapaan.

Tarkastuspartio rib-veneessä Huovarin vierellä. (kuva J. Häsänen)
Partio on menossa Rokkiallin kyytiin (kuva J.Häsänen)
Nämä tarkastajien käynnit kuuluvat ihan normaaliin kalastuksen valvontaan. Valvontaa tarvitaan ja se on ihan hyvä asia.
Linkki rajavartiolaitoksen kalastuksenseurantakeskuksen sivulle

Mutta, mutta jossain kohtaa alkaa taas viranomaisten touhu menemään yli kaiken kohtuuden. Suuressa viisaudessaan maa- ja metsätalousministeriö on laatimassa päätöstä missä kalastusalusten saaliiden purkamisoikeutta rajoitettaisiin merkittävästi. Saaliiden purkaminen olisi sallittua lähinnä virka-aikaan. Olen kopioinut ministeriön esityksestä Huovarin toimintaan suoraan vaikuttavat kohdat.

"2 § Lajittelemattoman saaliin purkamissatamat, -paikat ja -ajat

Yli 5000 kg:n lajittelemattomia silakka- ja kilohailisaaliita saa purkaa ja jälleenlaivata liitteessä 2 mainituissa satamissa arkipäivinä klo 06.00 – 21.00 ja viikonloppuisin sekä arkipyhinä klo 12.00 –18.00."

LIITE 2
Silakka- ja kilohailisaaliiden kynnysarvon (5000 kg) ylittävien sekä lajittelemattomien silakka- ja kilohailisaaliiden purkamis- ja jälleenlaivauspaikat:
Sataman nimi (FI)         Sataman nimi (SV)  Kunta



3) Kasnäs
Kasnäs
Kemiönsaari
4) Käldinge
Käldinge
Parainen
5) Pärnäinen
Pärnäs
Parainen
6) Galtby
Galtby
Korppoo
7) Laupunen
Laupunen
Kustavi



10) Suukari
Suukari
Uusikaupunki
11) Särkänsalmi
Särkänsalmi
Merimasku
12) Tuomarainen
Tuomarainen
Taivassalo
13) Uusikaupunki
Nystad
Uusikaupunki




Tuollaisisaa esityksissä ei ole enää mitään järkeä ainakaan kalastuksen kannalta. Sillä, joka on ylipäätään kehdannut moista esittää, ei ole pienintäkään käsitystä siitä miten kalastusta harjoitetaan ja mitä tuollaiset aikarajat saisivat aikaan. Työaikalaissakin kalastustyö ja saaliin välittömään vastaanottamiseen liittyvät työt on jätetty lain ulkopuolella. Lain säätäjä on aikoinaan tajunnut näiden töiden erikoislaatuisuuden ja vaikutuksen kalan laatuun. Haluavatko kalastustarkastajat itselleen paremmat työajat, vai haluaako ministeriön herrat säästää palkkakuluissa? Pistetään kalastajat ja koko elinkeino maksumiehiksi kerralla.

Mitähän mahtavat satamissa toimintaansa harjoittavat yritykset ajatella esityksestä? Eiköhän tämä johda pikkuhiljaa siihen, että laitetaan ovet kiinni ja siirretään toiminta sinne missä viranomaiset pyrkivät edesauttamaan yritystoimintaa sen hankaloittamisen sijaan

Jo ajatus siitä, että satamaan saapumisaikoja rajoitettaisiin tiettyihin kellonlyömiin tuntuu irvokkaalta. Mitä tapahtuisi kalan laadulle jos saaliin purkaminen pitäisi keskeyttää illalla yhdeksältä ja sitä voisi jatkaa seuraavna aamuna? Jokainen vähänkin järkevä tajuaa tämän. Kaikkea hullua sitä saa kokea ennenkuin vanhaksi tulee.

Nykyinen hallitus puhuu suureen ääneen normien purusta ja samaan hengenvetoon virkamihet keksivät uusia hulluja normeja normien perään.

Vuosipäivä

Tänään tulee kuluneeksi kaksi vuotta Troolari Huovarin lyhyen historian  dramaattisimmasta tapahtumasta.

Linkit kahden vuoden taakse

Merihtätä

Dramaattinen puolituntinen






2 kommenttia:

  1. Perusteena on selkeästi valvonnan mahdollistaminen kohtuullisemmin resurssein sekä uskottavasti. Kalastajille tulevan hyödyn pitäisi konkretisoitua siinä, että Suomalaista silakan- ja kilohailin pyyntiä pidetään kestävänä. Suomen valvontaohjelmien on oltava jollakin tavoin uskottavia. Esityksen ajat ovat virka-aikoja huomattavasti laajemmat. Esityksen mukaisiin rajoitettuihin aikoihin on kohdistunut tilastojen mukaan ainoastaan kymmenesosa alusten purkamisista. Esityksessä on huomioitu myös vaikutuksia mm. elintarvikesilakan toimitusketjussa. Purkamisaikojen säätely on perin tavanomaista muissakin EU-jäsenvaltioissa. Purkamisaikojen rajoittaminen tuntuu varmasti ensituntumalta elinkeinonharjoittamisen- ja vapauden rajoittamiselta, mutta olisiko asialla tosiasiassa juuri merkitystä ? Uusista normeista olisi tietysti kyse, joka on toki negatiivinen asia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seppo ei ehkä halua vastata. Taidat Paavo itse olla byrokraatti, jolle kaikki käytännönläheinen on vain byrokraatin työtä haittaavaa. Olen useamman vuoden seurannut Huovarin blogia ja myös AISista seurannut heidän työaikojaan. Tuo esitys voimaantullessaan rajoittaisi merkittävästi heidän työaikojaan ja myös saaliin (lue: raha) määrää. On myös mielenkiintoista miten nuo purkauspaikat on valittu, paljonko olet Paavo saanut kosteita lounaita lobbareilta?
      T: Latosaaren Affena

      Poista