torstai 16. maaliskuuta 2017

Hankala talvi

Edellisestä postauksesta on kulunut kauan. On pidetty tämän blogin lyhyen historian pisintä taukoa. Aluperinhän, helmikuun alussa tauolle jäätyä, kuviteltiin päästävän takaisin vesille viimevuoden tapaan nopeasti. Toisin kävi. Näin jälkiviisaasti voidaan nyt sanoa, että olisi pitänyt lähteä avomerelle silakanpyyntiin, tai etelään turskia jahtaamaan. Ei lähdetty.

Luonto on  arvaamaton yhteistyökumppani. Se tuli tämän talven aikana taas kerran opittua. Tiedettiin, että lämpimästä syksystä ja alkutalvesta huolimatta Saaristomeren vesi oli todella kylmää. Viimeisiä kertoja kalassa ollessa nähtiin miten veden pinta meni tyvenessä riitteeseen, vaikka ilman lämpötila oli plussan puolella. Taukomme alussa apajavedet jäätyivät kauttaaltaan nopeasti. Jäätä ei tullut paljon, sellaiset vajaat parikymmentä senttiä. Kuviteltiin vielä silloin, että aika pian päästään takaisin vesille.

Kipparin kaveri Hannu lähetti helmikuun 11. päivänä kuvan Rymättylän länsipuolelta. Taustalla näkyy Taipaluksen saari ja meidän kalastusapajia. Jää ja keli oli retkiluistelijoille mitä mainioin. Viikkoa ikaisemmin tuossa oli vielä vedetty troolia ja nyt jäätä oli viitisentoista senttiä.
Edellisenä talvena jäätä muodostui tammikuun lopulla hetkessä samanverran kuin nytkin. Vesi oli silloin kuitenkin lämmintä mikä sulatti jäätä altapäin. Näin ei ole käynyt kuluvana talvena. Suojaisten vesien jää on pysynyt kovana.

Käytiin maanantaina katsomassa apajia. Airistolla ei paljon jäitä näkynyt. Ei kyllä näkynyt kalojakaan. Osassa apajia jäät olivat  mm laivaliikenteen ansiosta jo hajoneet. Jäiden alla nähtiin merkkejä silakoista. Uskotaan, että siellä ne suuret parvet lymyilevät.
Nyt toivotaan, että viimepäivien lämmin ja tuulinen sää saisi aikaan jotakin muutosta tilanteeseen. Sunnuntaina ollaan taas lähdösssä kokeilemaan.

Jussin on pitkään tehnyt mieli päästä suurten troolareiden mukaan tutustumaan avomeren silakanpyyntiin.  Eilen nuorelta mieheltä tuli tällainen kuva tekstillä: Eka veto päällä. Jussi on parhaillaan Rosalaan rekisteröidyn troolari Windön matkassa. 

Troolari WINDÖ FIN-1125-T (kuvakaappaus Windön facebook sivulta)





1 kommentti:

  1. Tämäkö siellä troolaa taipaluksen edustalla. Tutun näköinen. Muutamana kertana meinannut tulla kinuamaan silakkaa jos liikemies:)

    VastaaPoista