keskiviikko 28. elokuuta 2013

Telakassa päivä 24.

Nyt loppui lasikuitumestarin työt kipparilta. Laminaatin suojapellit on paikoillaan ja kuiduttamisen takia irroitetut läpiviennit kiinnitetty. Pintaväri puuttuu ja sitä pitäisi päästä perjantaina laittamaan. Naapurissa ruiskivat 2500 barin paineella vettä peltipaatin kylkeen. Nykyisin ei enää puhuta hiekkapuhalluksesta vaan vesipuhalluksesta millä maalit ja ruosteet irrotetaan. Sen verran se sumuttaa meidänkin päälle, että pintaväriä ei uskalla samaan aikaan laittaa.

Ahterin lasikuitupintaa suojaamaan laitettiin vähän rosteripeltiä. Troolileijat tuppaavat tökkimään ahteria noilta kohdin. Toivottavasti pellistä on apua kun viitisensataa kiloa painavat troolileijat osuu ylöstullessaan ahteriin.
Tässä kuvassa telakan Mats-Olle piirtelee merkkejä paatin puupohjaan. Merkit eivät merkitse hyvää sillä merkityistä kohdista paatti saataa vuotaa. Ne on siis rivettävä eli tilkittävä. Terävällä veitsellä tökitään lankkujen väliseen saumaan ja minne veitsi uppoaa siitä voi vesi mennä sisään. Riveäminen kuuluu puupaattien vuosihuoltoon ja on varsinainen taitolaji. Kerran rivesin Gotlannin Hervikin slipissä paattia ja tuloksena oli .... no, paatti vuosi veteenlaskun jälkeen enemmän kuin ennen telakointia. Siinä käy amatöörille helposti niin, että rivettä saumaan lyötäessä kiilaakin lankkujen rakoa suuremmaksi tilkitsemisen sijaan.
Naapuri alkaa saamaan kasvavia reikiä keulaansa. Huonojen peltien lisäksi vahvistavat keulaa muutenkin paremmin kestämään talvimerenkulkua.


Rälläkkä laulaa ja polttopilli soi kun rautakourat työssä huhkii.
Porattiin Huovarin pohjaan kölin syvimpään kohtaan reikä ja kippari putsasi paatin pilssiä. Sieltä löytyi mm taskulamppu, muttereita sun muita joskus pilssiin lipsahtaneita tarpeellisia ja tarpeettomia tavaroita.

Telakalla on aika mainio systeemi. Slipin alaosassa aika lähellä vedenrajaa on oja, joka ohjaa paattien pesusta ja puhdistuksesta tulevat vedet, öljyt ja maalin tähteet puhdistuslaitokseen. Siellä ryjät sitten erotellaan vedestä. Pilssin pesukin oli sen vuoksi helppoa. Letku akselinreijästä sisään ja pesuainetta perään. Pesuvedet, ehkä hieman öljyiset, valuivat poratusta reijästä slipiä pitkin suoraan puhdistamoon.

Anatoli lähti sitten aamulla. Kipparin ruokavalioon tuli heti muutos. Rappiolla on hyvä olla, lauloivat Savon pojat joskus muinoin.
Tohtori Ötkerin pakastepitsaa (huom. traditzionale) ja Coke. Siinä matkamiehen murkinat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti