torstai 20. maaliskuuta 2014

Markkinatilanteet vaihtelee

Uskokaa tai älkää. Tämmöinen pienimuotoinen saaristokalastuskin on altis maailman markkinoiden kuohuille. Talven ajan saaliistamme noin 95% on mennyt vientiin elintarvikemarkkinoille ja loput on viety maailmalle turkiselinkeinon kautta. Epävarmuus maailmalla aiheutti sen, että turkisten hinnat ovat laskussa ja tietenkin se heijastuu kovana paineena raaka-aineiden hintaan.

Elintarvikekalan markkinat ovat olleet Venäjällä ja ns entisissä neukkumaissa. Kauppa Ukrainaan on suurissa vaikeuksissa ja meidänkin saalista melkoinen osa on mennyt sinne. Vaikuttaa pahalta. Ukrainan viennin sijaan kalanostajamme etsii kuumeisesti uusia markkinoita. Mikä tietysti kohdistuu suoraan epävarmuutena meidän lähitulevaisuuden toimintaan. Uutisia kuunnellaan tarkkana ja Venäjään kohdistuvat pakotteet hirvittävät meitä. Yleensä Venäjä on aina reagoinut nopeasti kaikissa mahdollisissa poliittisissa tilanteissa kieltämällä ensimmäiseksi elintarvikkeiden tuonnin. Onpa vissiin väitetty kalojen sairastavan afrikkalaista sikaruttoakin jne jne. Pahimmassa tapauksessa saadaan etsiä kokonaan uudet markkinat tuotannollemme. Näinhän tämä maailma pyörii eikä suurille linjoille täältä pikkutroolarin hytistä mitään voi tehdä. On vain sopeuduttava.

Kalastusta jatketaan kuitenkin ihan tavalliseen tahtiin. Vaihteeksi on saatu pieniä pakkasia ja jopa uutta jääriitettä vedenpintaan. Ei tästä kuitenkaan enää mitään talvea tule.

Bärbel tyhjentää troolia maaliskuun kuutamossa
Kustavilaiset pikkutroolaritkin on lähteneet kalaan. Bärbel näyttää ihan isolta laivalta niiden rinnalla.
Tänään Huovari sai naisvieraan. Iktyonomi Johanna kävi kipparia haastattelemassa. Hän tekee jonkinlaista selvitystä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselle meidän elinkeinosta. Kippari tunsi olonsa oikein otetuksi, kun sai ihan  nauhurille kuvailla Huovarin toimintaa. Johanna yritti sopia tapaamista moneen otteeseen, mutta aina oltiin merellä. Niinhän se on, että merimiehet on merillä ja naiset odottaa maissa. Tänään hän kömpi paatille jo aamukuudelta ja sai työnsä meidän osalta viimein tehdyksi.

Katsokaa kipparin ilmettä. On se mukavaa kaapata noin viehko tutkija kainaloon. Ei vaan luvannut tulla meidän kokiksi, vaikka nätisti Jussin kanssa pyydettiin

2 kommenttia:

  1. Troolari Olympoksella oli tänään mielenkiintoinen tempaus Ukissa (ref. TS). Jakoivat ukilaisille 3 tonnia silakkaa ja kustannus oli n. 1000 e. Tämäkö on silakan hintataso?

    PS. Tuo 32 cm silakka oli huima, isompi kuin ahvenet mitä Latosaaressa ollaan saatu.

    VastaaPoista
  2. Jos kerran ilmaiseksi jakelee, niin eikös hintataso ole tasan nolla, vai meneekö ihan miinuksen puolelle.

    VastaaPoista