torstai 3. syyskuuta 2015

Terveisiä Tejnistä

Missä Huovari luuraa?


Ollaan jouduttu Bornholmin saarelle. Tejnin kylä on meille tuttu jo ennestään. Täällä saadaan turskankalastuvälineeet huolletuksi ja monta muutakin huoltotyötä saa tehdyksi aikalailla vaivattomasti.
Miksi sitten tänne tultiin? Syy löytyy alla olevasta kuvasta.

Trooli nappasi eilen  pohjaan kovassa aallokossa oikein kunnolla.Yksi 60 syltä pitkä kumiliina katkesi siinä hässäkässä. Meinattiin ensin korjata sitä väliaikaisesti, muttta tuulikin vain yltyi ja vaijerit olivat toki jo aikansa eläneet. Tilattiin uudet liinat ja niitä ollaan nyt hakemassa.

Tuo gummiliina on ihan väärässä paikassa. Sen pitäisi olla troolirummulla troolin alla.
Saatiin ajella oikein rullaati rullaata Bornholmin salmen yli. Tuulta oli toistakymmentä sekuntimetriä ja suoraan sivusta. Silloin tällainen puukengäksi sanottu paatti rullaa oikein antaumuksella. Rullaamien ei ole vaarallista, joskin joidenkin mielestä se on epämukavaa. Rullaava paatti on vakaa, eli se pyrkii oikaisemaan itsenä nopeasti ja menee siinä vähän sitten yli ennekuin taas alkaa oikaisemaan.itseään.

Videoklipissä pien pätkä rullaati rullaa ajelua aurinkoisella alkusyksyn merellä.


Pyydyskorjaajien työvälineitä: sorkkarauta, putkitonget, kulmahiomakone ja iso jakari.
Yhden propun katketessa joutuu troolin vetämään merestä hieman poikkeavassa järjestyksessä. Onneksi turskatrooli on helppo selvittää. Se on sen verran pieni ja paksua havasta ettei se juuri pahemmin mene sekaisin.
Jussi paikkaa pyydyksen vaurioita. Käpy käy.
Uudet liinat on saatu ja niitä kelataan paikoilleen.
Paatti on taas laiturissa kyljittäin. Hommat on hoidossa
Eilen rantautumisen jälkeen jätettiin pelastuslautta heti tarkistettavaksi. Se on tehtävä joka vuosi. Oltiin sovittu myös sammutinten tarkistuksesta ja nekin lakisääteiset on nyt sitten hoidettu. Pelastuslautta saadaan huomenna ja sen jälkeen ollaan taas merikunnossa.

Tässä ihan meidän vieressä on vanha kalanjalostustehtaan kiinteistö, joka on seisonut osittain tyhjillään useita vuosia. Nyt siinä näkyi jotain eloa. Pari nuorta siinä puuhaili kovasti kiiltävien tankkien ja tynnyreiden kanssa.

Minipanimohan se siinä, kymmenen metrin päässä paatin ahterista.
Mataat odottavat käsittelyä
Päivän hinnasto on käytännöllisesti esillä
Saatiin maistaa paria panimon tuotetta ihan tuoreeltaan.
Tuoksu lienee hyvä, koska panimomestarin hymy on leveä.
Iloista oluenpanoa Bornholmin Tejnissä, Penyllan Bryggeriet on firman nimi.


4 kommenttia:

 1. Simrishamns turistbyrå! =)
  Onko viimetalvinen suolapulssi vaikuttanut alueen turkasaaliisiin jollain muotoa? Onko asiasta keskusteltu muiden elinkeinonharjoittajien kanssa?

  Peimarin Paroni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukaan ei oikein osaa sanoa pulssin vaikutuksista vielä mitään. Sehän näkyy luonnossa viiveellä.
   Turska kutee ns pelagisen kudun eli poikaset jäävät ajelehtimaan väliveteen. Mikäli veden suolapitoisuus Itämeressä on liian alhainen vajoaa hedelmöitetty mäti pohjalle ja tuhoutuu. Viime vuosina ne alueet missä kutu on onnistunut ovat olleet aika pieniä.Turskan kutuaika Itämerellä ajoittuu huhtikuun ja heinäkuun tienoille. Viimetalvisen suolapulssin vaikutuksia saadaan siis odotelle pari seuraavaa vuotta.

   Muuten turskan kalastus on aikamoisessa kriisissä. Hinnat ovat romahtaneet jo vuosia sitten eikä uudesta noususta ole tietoa. Saaliitkin ovat aika kehnoja ja kalat pieniä, mikä viittaisi kääpiöitymiseen. Mistä kalan pieni koko johtuu on epävarmaa. Tälle vuodelle alamittaa on laskettu 37 sentistä parilla sentillä. Huono saalis ja alhainen hintataso ovat aika tappava yhdistelmä. Täytyy kuitenkin uskoa tulevaisuuteen. Se, mikä on alhaalla tuleee joskus nousemaan.

   Poista
 2. Kiitos tyhjentävästä vastauksesta. Itse pidän turskaa yhtenä parhaimmista kaloista maultaan. Se maistuu jopa pakastealtaasta pannulla käytettynä.

  Peimarin Paroni

  VastaaPoista