perjantai 9. elokuuta 2013

Telakassa, päivä 5

Kuinkahan monta noita otsikon telakkapäiviä tulee? Arvelujeni mukaan ainakin vielä parikymmentä lisää. Kaikkien muiden töiden lisäksi paatilla on katsastuskin edessä. Katsastaja tulee Suomesta tiistaiksi ja sitä varten tänään jo tehtiin valmistelevia töitä.

Tässä mitataan potkuriakselin perälaakerin väljyyttä. Painava potkuri-akseliyhdistelmä kuluttaa laakeria useimmiten alapuolelta. Välys mitataan tunkkaamalla akseli ylöspäin. Välys saadaan ns heittokellolla joka näkyy potkurin päällä. Periaatteessa samalla tavalla mitattiin peräsimen laakereiden välykset. Tunkin sijasta työkaluna oli rautakanki. Vaikka Huovari pieni paatti onkin niin  on potkurilla kuitenkin kokoa. Halkaisija on 140 cm.

Puuseppä on ahkeroinut ja kippari ollut apupoikana. Yksi lankku puuttuu vielä ja sekin on jo verstaassa aluillaan. Maanataina reikä on varmaan saatu umpeen... Siis toivottavasti...


Apupojan hommiin kuului naula ja pulttireikien poraus ja naulaus. Alkuviikosta poisvedettävät naulat vei mieheltä voimat ja niin meinas käydä nyt naulaamisenkin kanssa. Tuollaisia miehekkäitä 10 tuuman tammilankkunauloja hakkasin kuutisenkymmmentä paikoilleen. Työkaluna oli kolmenkilon moska ja vasemmassa kädessä lyöntirauta. Viimeisiä kun illan hämärtyessä vetelin paikoilleen niin jo painoi moska ainakin kymmenen kiloa, ellei enemmänkin.
Tänään muutin sitten paatilta maihin. Siis maissahan paattikin on, mutta alkavien kuidutushommien takia muutin kimpsuni telakan asuntolaan. Tuskin paatilla pystyy kuidutuksen aikana asumaan. Kyllä siinä hartsit ja muut aineet sen verran käryää, että vois alkaa pikku-ukkoja näkymään. Siis evakossa ollaan. Viikonloppu edessä ja puusepän antama pitkä työlista viikonlopun rattona.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti