maanantai 11. tammikuuta 2016

Teki sitten talven oikein pikavauhdilla.

Joulukuu ihmeteltiin leutoja kelejä. Kalantulossakaan ei ollut edellisiin vuosiin verrattuna kehumista. Toivottiin vähän kylmenemisät. Silleen sopivasti, ei liikaa. Merivesi on vieläkin lämmintä, mutta tarpeeksi kun pakastaa ja kun tuulikin vielä puhaltaa, niin jäätähän siinä syntyy ja ennen jäätymistä merisavua. Tekee talvea oikein tosissaan. Vähempikin riittäisi.

Alla muutama näppäilykuva talviselta Saaristomereltä. Näin kun niitä katselee, niin idyllisiltähän ne näyttävät.

Pakkasta kymmenkunta astetta ja aurinko paistaa.
Rokkialli Airistolla aamuhämärissä.
Matka satamaan taittuu jäiden seassa rauhallisesti parin solmun nopeudella.
Totuus on kuitenkin toisenlainen. Paatissa on vielä just ja just sisätiloissa riittänyt lämmintä, mutta kannella jo kaikki jäätyy. Matkanteko jäissä kestää. Esimerkiksi viime yönä ajoimme Laupusista Hangan laituriin. Sellainen reilun parin tunnin ajomatka veikin jäiden takia melkein kuusi tuntia.

Nähtiin muuten meille uusi luonnonilmiö Velkuan länsipuolella. Ajettiin jääränniä Ykskarin pohjoispuolella valonheittäjät päällä ja ihan oudon näköisiä lintuja juoksi hurjaa vauhtia jäälohkareelta toiselle. Kiikari esiin ja kas kummaa, eivät ne olleetkaan lintuja. Olivatkin talviasuisia valkoisia jäniksiä. Olivat ilmeisesti muuttamassa suomenkielisestä Velkuasta ruotsinkieliseen Iniöön. Siis oikeasti Naantalista Paraisille tämän nykyisen kuntajaon mukaan. Menivät niin vikkelästi valokeilassa ettei ollut toivokaan saada niitä kännykällä kuvatuksi. Uskokaa nyt kuitenkin: Nähty jäniksiä ulapalla.

Troolin laskussakin menee aikaa. Se mokoma tuppaa jäätymään köntiksi ja mereen laskettaessa sitä joudutaan repimään auki oikein toden teolla ja se on kylmänhikistä työtä.

Ei tämä mitään valittamista ole. Todetaan vain se, että talvella on kylmää. Minkäs teet. Ammatinvalintakysymyshän tämä on.  Tämän päivän saaliiksi saadut silakat on siirretty maihin. Aamuksi on tilattu pottoainetäydennys ja uusi päivä odottaa. Luvassa on tuulta ja tuiskua.

Loppuun vielä muutamasta videoklipistä koostettu talvitunnelmavideo.


Merisavu on haihtumissumua

6 kommenttia:

 1. Uskon kyllä tuon jänisjutun. Näsijärven jäällä oli eilen paikoin todisteita isommistakin jänisten bileistä - jälkiä meni ristiin rastiin. Tiedä sitten mikä niitä vetää heikoille jäille.

  VastaaPoista
 2. Hakevatkohan uutta reviiriä, vai onko kettu lennättänyt vanhalta pois?

  VastaaPoista
 3. Ennusteet lupailee pakkasten jatkuvan hamaan tulevaisuuteen saakka. Onko Huovarin miehistö ajatellut vaihtoehtona avomeren puolelle siirtymistä silakan troolaukseen sen Simrishamnin keikan vaihtoehtona?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Avomeri, talvipakkanen, pikkuriikkinen troolari ja silakanpyynti. Huonohko yhdistelmä. Koskaan ei voi tietysti sanoa ei koskaan.

   Poista
  2. Pohjoisen mopot eivät olleet isoja mutta jotenkin ne selvisi vaikka aluksi ei ollut edes kansiluukkuja. Rokkialli taitaa olla tavallisen kokoinen pohjoisen mopo?

   Poista
 4. Latosaareenkin ilmestyi taannoin aikuinen metsäjänis. Oli niin iso rusakoihin verrattuna että nimesimme sen "jättipupuksi". Muutaman vuoden sitä ajoittain näki kunnes se häipyi.

  T: Latosaaren Affena

  VastaaPoista